Obkľúčenie - Chudoba, Andrej, 1927- (Nová próza, 1976)
Sloboda, to nie je len ten čakaný sviatočný deň s ovenčenými stanicami, so zástavami a s hudbou, s prípitkami. To sú aj predchádzajúce dlhé roky nevôle, zápasov a bied, sú to aj hroby partizánov roztrúsené po horách, aj nedobré dni váhania, alebo dni obáv z márnych obetí pred posledným bojom, dni, keď si videl zbabelosť, ba aj zradu, a zmáhala ťa beznádej, zúfalé dni, keď ti svedomie oťažievalo pre tých, čo nezmyselne zahynuli mimo bojiska, lebo najmä títo mŕtvi akoby ťa obkľučovali a kládli ti otázky, na ktoré si nevedel odpovedať.