Intrigy : (Sobranie sočinenij v Piata tomach) - Iľf, Iľja, 1897-1937; Petrov, Jevgenij, 1903-1942 (Žihadlice, 1986)
Nesmrteľné poviedky vydané v modernom Slovenskom preklade Ivana Slimáka v edícii príznačne nazvanej Žihadlice. Autori svojimi románmi Dvanásť stoločiek a Zlaté teľa natrvalo zakotvili v slovenskej prekladovej literatúre, takže ich netreba osobitne predstavovať. Výberom z ich krátkych próz chceme dotvoriť celkový profil autorov, ukázať, ako sa v rôznych etapách ich tvorby odrážali premeny sovietskkej skutočnosti, ako sa menila funkcia humoru a satiry.