Dublinčania : (Dubliners) - Joyce, James, 1882-1941 (Malá edícia svetových autorov, 1980)
V poviedkovom cykle Dubličania, pokladanom sprvoti čitateľmi za jednu z autorových ľahších kníh, vyzdvihla neskôr kritika pevnú achitektonickú jednotu vychádzajúcu z Homérovej Odysey. Sám Joyce charakterizuje svoje pôvabné dielo výstižne zachycujúce atmosféru írskeho mesta slovami: Mojím zámerom bolo napísať kapitolu o morálnej histórií svojej vlasti a za kulisu som si zvolil Dublin, pretože toto mesto sa mi zdalo stredobodom paralýzy. Pokúsil som sa zobraziť ho nezaujatému čitateľovi v štyroch aspektoch: detstvo, dospievanie, zrelosť a verejný život.