Biely list : (Bílý list) - Kalčík, Rudolf, 1923-1980 (Zenit, 1980)
Rudolf Kalčík, známy širokej čitateľskej verejnosti najmä svojím populárnym i sfilmovaným románom Kráľ Šumavy, v novele BIELY LIST opäť zavádza čitateľa do obrovských, nekonečných lesov a niekoľkých osád centrálnej Šumavy. Sledujeme dramatické stíhanie dvoch chlapcov v dňoch karibskej krízy v októbri 1962. Veľká stíhacia akcia je pozadím, na ktorom sa rozbíja príbeh starnúceho kapitána Jonasa, odchádzajúceho z bezpečnostného aparátu pre porušovanie socialistickej zákonnosti, aj osud Ivany, ktorá podobne ako Jonas hľadá v dedinke pri hraniciach "biely list" pre svoj život.