Moje první lásky - Klíma, Ivan, 1931- (Mladá fronta, 1990)
Povídkový soubor ukazující na lásku nejprve od mladého toužení, po vyzrávání v podobě milostných zážitků a vztahů. Takto postupně se vyvíjí i šest povídek, které se odehrávají během druhé světové války. Hlavní hrdina v nich dospívá a prožívá lásku mnoha podob. Od prvních úsměvů a zamilovaných dopisů, které si děti píšou ve škole. Přes provokování od zralých a dospělých žen způsobující mladíkům nelehké spaní. Spojení nejistoty, poznání, vášně a zodpovědnosti související s láskou ke druhé osobě. To všechno v sobě mají Moje první lásky.