Moje první lásky - Klíma, Ivan, 1931-; Klímová-Pavlátová, Hana; Vácha, Vladimír; Jiskrová, Jaroslava, 1949- (Praha Mladá fronta, 1990)
Povídkový soubor ukazující na lásku nejprve od mladého toužení, po vyzrávání v podobě milostných zážitků a vztahů. Takto postupně se vyvíjí i šest povídek, které se odehrávají během druhé světové války. Hlavní hrdina v nich dospívá a prožívá lásku mnoha podob. Od prvních úsměvů a zamilovaných dopisů, které si děti píšou ve škole. Přes provokování od zralých a dospělých žen způsobující mladíkům nelehké spaní. Spojení nejistoty, poznání, vášně a zodpovědnosti související s láskou ke druhé osobě. To všechno v sobě mají Moje první lásky.
Keywords: poviedky autorské; spoločenské poviedky; poviedky o láske; psychologické poviedky; próza; Klíma, Ivan, rodným menom Ivan Kauders (český spisovateľ a publicista. Klíma je osobnosťou českej literatúry druhej polovice 20. storočia. Jeho tvorba bola preložená do 31 jazykov v rátanie exotických ako čínština, hindčina, gréčtina či estónčina. * 14.09.1931 Praha, Česko -); česká literatúra - texty