Najvyšší trest - Lichanov, Aľbert (Jantár, 1985)
Kniha obsahuje dve novely - Najvyšší trest, Obchod s nádhernými pomôckami. Bez detstva je v duši chlad, slová, ktoré naozaj čítame v jeho prvej novele Obchod s nádhernými pomôckami. Aj v ďalšej novele Najvyšší trest, sa čitateľ nevyhnutne vracia z vojnových čias do prítomnosti a spolu s autorom si znovu kladie základné otázky ľudskej existencie:čo je povinnosť, svedomie, dobro, aké hodnoty sú najvzácnejšie...