Byt na Vinohradech - Dub, Ota: 1909-1987; Boloňský, Stanislav; Jaroš, Milan: 1953- (Československý spisovatel Praha, 1986)
Román, dávajúci nahliadnuť do života pražskej remeselníckej rodiny od začiatku storočia do hospodárskej krízy v tridsiatych rokoch, zachytáva na pozadí spoločenských pomerov z Rakúska - Uhorska, prvej svetovej vojny a prvej republiky cestu schopného remeselníka, ale neúspešného podnikateľa od vzostupu ku krachu.
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; rodinné romány; Prvá svetová vojna; próza; Dub, Ota, používal pseudonymy Ján Tomeš, Michal Dudek a (najmä u odborných kníh) Zdeněk Wagner (bol český lekár a spisovateľ. * 08.02.1909 Hradec Králové, Česko - 17.05.1987 Praha, Česko); česká literatúra - texty; Jaroš, Milan (český grafik, dizajnér, typograf. * 18.06.1953 Praha, Česko -)