Profesoři - Dub, Ota: 1909-1987 (Knihovna lidové četby, 1983)
Píšuci lekár Ota Dub dáva v románe čitateľovi nahliadnuť do zákulisia nemocníc a jeho snahou je beletristicky zachytiť súčasné štádium vo vývoji medicíny a zdravotníckej starostlivosti o človeka v našej spoločnosti. Na hlavných postavách dvoch prednostov pražských interných kliník - profesorov Emilovi Grundovi a Karlovi Krejčím - autor ukazuje rozdielne vnímanie medicíny aj života. Zaujímavé súkromné osudy obidvoch týchto hrdinov potom vhodne doplňujú obraz ich lekárskeho prístupu k ľuďom a k odboru, v ktorom pracujú. Záverečný odchod profesora Grunda do dôchodku, ktorým však jeho plodný život nekončí, a osobná tragédia profesora Krejčího, ktorú si sám zavinil, nachádzajú etické vyznenie knihy.