Oneskorenec - Makanin, Vladimír Semjonovič, 1937-; Linzbothová-Krupová, Elena, 1939- (Bratislava Obzor, 1989)
Vladimír Makanin býva v sovietskej próze označovaný za pokračovateľa mnohých literárnych tradícií, s jeho menom sa zvykne spomínať aj tvorba A. P. Čechova, ale aj groteskno ironický rukopis Saltykova-Ščedrina. Nemenej často sa spomína ako pokračovateľ J. Tritonova, a to najmä svojím východiskovým momentom Ś zamýšľaním sa nad tým, čo je v živote, v prúde často banálnych životných kolízií, podstatné a čo malicherné a zbytočné, aké sú hierarchie vnútorných hodnôt ľudí.
Keywords: príbehy autorské; psychologické príbehy; próza; ruská literatúra - texty; Linzbothová-Krupová, Elena (slovenská prekladateľka)