Keď národ malý stal sa veľkým - Ďuríčková, Mária, 1919-2004; Imro, Igor, 1943-; Mišurová, Ľudmila; Krkošková, Silvia (Mladé letá, 1984)
Vzniklo dielo, ktoré zostavovateľka nazýva kronikou epochy. Naozaj neobyčajná kniha. Sú v nej poviedky, sú v nej básne, ale aj dokumenty, ba i nápisy na hroboch padlých v boji. Kniha, ktorá o Slovenskom národnom povstaní hovorí na viacero spôsobov,aby o to vernejšie a hlbšie ukázala, ako to vtedy bolo a o čo šlo. Aby ste pochopili, že bojovníci v Slovenskom národnom povstaní sa bili i obetovali vlastné životy za vaše šťastné detstvo i za vašu budúcnosť. Také je poslanie tejto nezvyčajnej knihy. A my v Mladých letách si želáme jediné: aby vám táto kniha jasnou rečou pripomenula chvíle, keď sa náš malý národ stal veľkým, a aby ste si uvedomili, že vtedy sa za pravdu a spravodlivosť bili ľudia, ktorých krv koluje vo vašich žilách.