Danuška - Mačingová, Božena, 1922- (Východoslovenské vydavateľstvo, 1978)
Je to o malom dievčatku, ktorému sa stáva veľa náhlych zmien. Ničím zvláštny život, je tretiačka a majú psa Lapaja. Chodí do 3B a má dobré výsledky. Mamička jej odišla a žije s otcom a starou mamou. Ale stále má rada svoju mamičku aj keď odišla pracovať. Otec pracuje v železiarni a nechodí moc skoro domov. Vedľa nich býva ich dobrá susedka teta Monika. Stala sa prvá neočakávaná vec, stará mama odišla do nemocnice, mala nejaké problémy. Danuška nevedela kam má ísť, keď jej nikto neotváral, až potom ju našla teta Monika. Postarala sa o ňu a keď prišiel jej otec, tak ju zobral domov. Keď sa dozvedela, že stará mama je v nemocnici, bola smutná. V škole mala najlepšiu kamarátku Zorku.