Dejiny umenia 5 - Pijoan, José, 1880-1963 (Tatran, 1984)
Piaty zväzok sa zaoberá začiatkami renesančného umenia. v desiatich kapitolách načrtáva vývoj výtvarného umenia 13.-15. storočia v najznámejších hospodárskych a kultúrnych centrách vtedajšej Európy - v Itálii a vo Flámsku. Osvetľuje premeny v ľudskej činnosti a myslení, ktoré sa najvypuklejšie prejavili v humanistickom a renesančnom hnutí. Nové myšlienkové prúdy našli svoj výraz aj v novom umeleckom vkuse, v novom slohu.