Mačacia hra - Örkény, István, 1912-1979 (Máj, 1977)
Prvá groteska Tótovci je zasadená do čias druhej svetovej vojny, keď fašizmus zvrátil vzťahy medzi ľuďmi a poznačil nielen život spoločnosti, ale každého jednotlivca. Je to až panoptikálny obraz rozkladu buržoázneho človeka so všetkými zápormi, strhujúca karikatúra tupého dôstojníka a prenikavá kresba hasičského veliteľa so zdravým rozumom. Komické i tragické okolnosti rozohráva autor so všetkým psychologickým i slovesným majstrovstvom na hrane tragizmu a výsmechu, irónie a absurdity cez dobové pomery, strach, vojnovú psychózu i špecifické rodinné vzťahy. Mačacia hra nám predstaví životy dvoch starnúcich sestier Szkallovských, bývalých krásavíc, z ktorých jedna uprednostnila bohatstvo, druhá lásku. Aj keď je jedna rozvážna, druhá naivná a dôverčivá, spája ich nesmierna túžba po súdržnosti, po kúštiku ľudského tepla, strach pred zimnou rozprávkou, kde sa všetko trbliece, žiari, ale človek je sám. Schádzajú sa na sklonku života, aby si spestrili jednotvárny život.