Dobrý deň, smútok. Akýsi úsmev : (Bonjour tristesse. Un Certain sourire) - Sagan, Francoise: 1935-2004 (Retro, 1991)
Čitateľa otrasie dráma zrelej ženy Anne, zaľúbenej do prelietavého Raymonda, otca študentky Cécile. Raymond i jeho dcéra sú ľudia bez chrbtovej kosti, a predsa aj oni sa otrasú pod úderom, ktorý ich postihne, keď sa dozvedia, že zahynula žena, ktorá im mohla pomôcť žiť dôstojnejšie a skutočnejšie. Anne sa zabije, lebo neznesie zneváženie v láske. Z tohto faktu pramení v porovnaní so slabošskými typmi v románe mocný hlas ľudskosti a svedomia. Francúzsky názov originálu: Bonjour Tristesse.