Odtrúbené (La Chamade) - Sagan, Francoise: 1935-2004; Millerová, Viera; Salamon, Zoltán: 1938- (Slovenský spisovateľ Bratislava, 1966)
Príbeh Lucily, pôvabnej tridsaťročnej ženy, ktorá žije s bohatým, kultivovaným a navyše ešte aj príjemným Charlesom. Delí ich od seba dvadsať rokov, a Charles jej poskytuje všetko - pocit bezpečnosti, pohodlie, menlivý život na výslní parížskej mondénnej spoločnosti, lenže... Lenže Lucile má pri všetkej svojej spokojnosti dobre živeného, dobre zaodiateho zvieratka pocit, že život plynie kdesi pomimo nej, a vietor, čo ju jedného rána zobudí, je predtuchou nielen nastávajúcej jari, ale aj symbolom čohosi, čo od základov zmení jej ustálený život.
Keywords: romány autorské; realistické romány; romány o láske; Sagan, Françoise, vlastným menom Françoise Quoirez (bola francúzska spisovateľka romantických románov, dramatička a scenáristka. * 21.06.1935 Cajarc, Francúzsko - 24.09.2004 Honfleur, Francúzsko); romány o ženách; próza; francúzska literatúra - texty; Salamon, Zoltán (slovenský akademický maliar, výtvarník, gragik, ilustrátor. * 1938 Bratislava, Slovensko -)