Červená kalina - Šukšin, Vasilij Makarovič, 1929-1974 (Lipa, 1977)
Šukšinovi hrdinovia - rovnako ako hrdinovia majstra ruskej poviedky - snívajú o budúcom živote, o veľkých dielach, o úspechoch, sláve či šťastí. Tieto sny bývajú protipólom ich každodennej existencie, ak im ona nedáva pocit životnej plnosti. Tvorivý nepokoj, ktorý vyrastá z predstavy dokonalejšieho života a uvzato k nej smeruje, ten je už typicky šukšinovský. Charakterizuje osobnosť spisovateľa i celé jeho dielo.