Červená kalina - Šukšin, Vasilij Makarovič, 1929-1974; Lesná, Marta, 1931-; Zamborová, Marta, 1949- (Košice Východoslovenské vydavateľstvo, 1977)
Šukšinovi hrdinovia - rovnako ako hrdinovia majstra ruskej poviedky - snívajú o budúcom živote, o veľkých dielach, o úspechoch, sláve či šťastí. Tieto sny bývajú protipólom ich každodennej existencie, ak im ona nedáva pocit životnej plnosti. Tvorivý nepokoj, ktorý vyrastá z predstavy dokonalejšieho života a uvzato k nej smeruje, ten je už typicky šukšinovský. Charakterizuje osobnosť spisovateľa i celé jeho dielo.
Keywords: novely autorské; poviedky autorské; spoločenské novely; kealistické novely; dedinské prostredie; próza; ruská literatúra - texty; Zamborová, Marta, rod. Močáryová (slovenská prekladateaĺka, 16.09.1949 Ružomberok, Slovensko -)