Začiatky hľadania: Dejiny zemepisných prieskumov a objavov. Prví cestovatelia. Za horizont. Veľký vek objavov : (The Search Begins) - Barker, Felix: 1917-1997; Ross-Macdonald, Malcolm: 1932-; Castlereagh, Duncan (Mladé letá, 1984)
Človeka odpradávna lákalo dozvedieť sa, čo leží ďalej od miesta, ktoré pozná, a vždy sa našli ľudia, ktorí sa ta išli pozrieť. No objavovať neznamená iba odvážiť sa do neznáma, ale aj vrátiť sa s informáciami o objavenom. V knihe sú uvedené príbehy tých, ktorí sa vrátili.Tisíce iných však jednoducho zmizli spolu s ťažko získanými poznatkami zo svojich nedokončených ciest.Aj v tom najkratšom príbehu o tých, ktorí sa vrátili, je veľa vzrušujúceho.