Deň nepoškvrneného srdca : (Den nepoškvrněného srdce) - Volný, Zdeněk, 1946- (Prameň, 1982)
Stredobodom novely je boj talentovaného lekára-kardiochirurga Dávida Hortmano o záchranu života malých pacientov detskej kliniky. Hrdina diela má však pritom sám vážne problémy v rodine i v citovom živote. Tento dejový rámec stačil schopnému autorovi, aby sa zaujímavými kultúrnohistorickými reminiscenciami dotkol základných podmienok našej civilizácie a naznačil spôsob ich analýzy. Autor dokázal, že má zmysel pre správnu hierarchiu životných hodnôt s aktívnym vzťahom ku svetu, v ktorom žijeme a v ktorom človek nemôže existovať bez viery v seba a v tých druhých. Z českého Originálu Zdeněk Volný: Den nepoškvrneného srdce.