Nikde na svete - Wolf, Christa, 1929-2011 (Maják, 1988)
Autorka sa v poviedkach dotýka rôznym spôsobom dominantných otázok dnešného života, majstrovsky využívajúc možnosti, ktoré krásna literatúra poskytuje. Každú myšlienku načrtáva tak prirodzene, že v nás vzbudzuje nevyhnutný záujem o všetko, čo podáva - či už ide o popis bežného dňa spisovateľa (Utorok 27. septembra), alebo o reflexie počas slnečného popoludnia v záhrade (Júnové popoludnie). Mihotavé spomienky autorky na dve ľúbostné stretnutia, evokované prechádzkou po známej berlínskej ulici Unter den Linden, vnímame takmer ako vlastné (Pod lipami). Príbehy o ťaživej minulosti, znepokojujúcej prítomnosti i o nepravdepodobnej budúcnosti sú rozprávaním spisovateľky, ktorá si v každom diele kladie otázku o úlohe umelca v živote spoločnosti.