Červená izba. Príbehy zo života manželského 1. zv. (Giftas. Röda rummet) - Strindberg, August, 1849-1912 (Zlatý fond svetovej literatúry, 1988)
Príbehy zo života manželského: Už samotný názov prezrádza, akými problémami sa autor zaoberá v týchto novelách. Sú rôznorodé, vtipné až ironické. Výborne stvárňuje manželský konflikt, prázdne pohrávanie sa s banálnymi slovami, hlúposť, tvrdohlavosť a v neposlednom rade príbuzenstvo, ktoré do všetkého pchá nos. Na to všetko priamo vplývajú aj spoločenské pomery...