Scotty a Taff (A sporting proposition) - Aldridge, James, 1918-2015; Žáryová-Brandoburová, Magda, 1927-2009; Veselý, Milan, 1939-2015; Neman, Miroslav (Bratislava Smena, 1976)
Autor sa týmto dielom vracia do svojej mladosti, ktorú prežil v malom austrálskom meste. Príbeh je sám o sebe príťažlivý. Na ponika Taffa (či Boa) si robia nárok dvaja mladí ľudia. Obaja majú pravdu, a čo je ešte dôležitejšie - aspoň z hľadiska pútavosti zápletky - obaja sú na koníka odkázaní. Scotty bez poníka nemôže chodiť do školy, lebo má do nej ďaleko a Jessie, pre chorobu vôbec nemôže chodiť. Pravda, obaja by mohli mať iného poníka, lenže deti vidia vo zvierati niečo viac, než len jeho úžitkovú hodnotu. Scottyho zápas o poníka je spočiatku takmer beznádejný. Veď pochádza z bedárskej rodiny. A proti sebe má nielen zámožné dieťa...
Doslov: Politický spisovateľ par excellence (Juraj Vojtek).
Keywords: romány autorské; autobiografické romány; dobrodružné romány; sociálne romány; romány o deťoch; kone; próza; Aldridge, James, celým menom Harold Edward James Aldridge (austrálsky spisovateľ beletrie, non.fiction, vojnových, dobrodružných románov a kníh pre deti. Publikoval pocelom svete a je autorom viac ako 30 kníh. * 10.07.1918 v Bielom Hills, predmestí Bendigo, Victoria, Austrália - 23.02.2015 Londýn, Anglicko); austrálska literatúra - texty; Žáryová, Magda ( prekladateľka umeleckej literatúry, ktorá sprostredkovala slovenským čitateľom diela významných amerických a britských autorov. * 22.02.1927 Bratislava, Slovensko - 31.01.2009 Bratislava, Slovensko)