Lovec : (The Hunter) - Aldridge, James, 1918-2015 (Členská knižnica Pravda, 1977)
James Aldridge siahol v románe po téme eticky vzrušujúcej a inšpirujúcej: zachytiť odveký boj ľudského jedinca s prírodnými živlami, ale i so sebou samým, ukázať mravnú silu človeka i očisťujúcu moc prírody. Aldridge prežil celé roky medzi kanadskými lovcami kožušinovej zveri, medzi povestnými mužnými a čestnými trapermi. Jeho hlavná postavy Roy MacNair stelesňuje všetky kladné i záporné charakterové črty týchto +profesionálnych+ poľovníkov, ktorí v sociálne ťažkom položení sa iba pravidelným lovom zveri môžu uživiť. Roy sa ustavične rozhoduje, ustavične sa pokúša vyjasniť si vlastnú situáciu, vlastný vzťah k svetu navôkol.