Rodinná kronika : (Semejnaja chronika) - Aksakov, Sergej Timofejevič, 1791-1859 (Svetová tvorba, 1977)
Rodinnú kronikou zvečnil Sergej Timofejevič Aksakov históriu svojho vlastného rodu. Okrem radu mistrných literárnych portrétov svojich predkov priniesol aj verný obraz života na ruskom vidieku na konci 18. a v prvej polovici 19. storočia. Aksakov chcel evokovať hlavne poéziu ruskej prírody a vidieckeho života, mimovoľne však odhalil aj tienisté stránky fungovania nevolnického systému.