Návrat márnotratnej dcéry alebo Tieta z Agreste 2. diel : (Tieta do Agreste) - Amado, Jorge, 1912-2001 (Spoločnosť priateľov krásných kníh, 1987)
Jeden z najvýznamnejších juhoamerických autorov Jorge Amado (1912) sa predstavil českému i slovenskému čitateľovi viacerými dielami, z ktorých treba spomenúť najmä romány Jubiabá, Kapitáni z piesku, Mulatka Gabriela, Zeme nekonečné, Zem zlatých plodov, Dona Flor a jej dvaja muži. O príťažlivosti Amadových kníh, ktoré čerpajú zväčša z prostredia autorovej rodnej Bahie, svedčí i fakt, že boli preložené do vyše tridsiatich jazykov a dosiaľ vychádzajú aj v reedíciách. Príčinou nie je len bohatstvo tém a motívov, ktoré spracúvajú, ale aj farbisté, originálne zobrazenie brazílskej skutočnosti a postoj humanisticky orientovaného literáta, ktorý približuje čitateľovi osudy svojho národa na pestrej galérii pôvabných ľudových postavičiek. Amado sa pritom sústreďuje predovšetkým na psychologickú kresbu svojráznych ľudských typov stelesňujúcich život v trópoch, no hlavnú pozornosť venuje ženským hrdinkám, zväčša krásnym miešankám, a ich ľúbostným dobrodružstvám. V románe Návrat márnotratnej dcéry autor nezachycuje iba pr