Pastieri noci : (Os pastores da noite) - Amado, Jorge, 1912-2001 (Knižnica laureátov Leninovej ceny, 1988)
Román známeho brazílskeho spisovateľa - citovo bohaté a úsmevné rozprávanie. Je zložený z troch navonok samostatných častí, ktoré však spájajú tí istí hrdinovia a spoločné osudy. Desiatnik Martin, ktorý sa nečakane zosobáši s prefíkanou Marialvou, ďalej príbeh okolo krstu syna černocha Massaua, politická satira vodcu obyvateľov chudobnej štvrte, ktorí sa zmocnia cudzieho majetku, aby si na ňom postavili strechu nad hlavou, príbeh Tibérie, majiteľky nevestinca. Prostredníctvom príbehov týchto postáv autor podáva obraz o krásnej a drsnej Brazílii...