Ľudia na omnibuse : (Les voyageurs de L'impériale) - Aragon, Louis, 1897-1982 (Členská knižnica Pravda, 1968)
Životný príbeh stredoškolského profesora. Román zachytáva obdobie krízy vo franúczskom spoločenskom živote, keď sa schyľovalo k prvej svetovej vojne. Dejová osnova sa viaže na životný príbeh stredoškolského profesora Marcediera, ktorý vstupuje do nahlodanej spoločnosti s veľkými ambíciami, no postupne vo všetkých oblastiach svojho životného prejavu zlyháva a prehráva životný boj ako typický produkt svojej doby a svojej spoločenskej vrstvy. Opúšťa rodinu, vlasť, mizne, no nenachádza nikde zakotvenie ani uspokojenie. Po rokoch sa vracia zlomený do Paríža, aby sa tam na ňom dovŕšilo dielo morálnej i fyzickej skazy.