Podnikový výlet : (The bottle factory outing) - Bainbridge, Beryl, 1932-2010 (Luk, 1983)
V románe Podnikový výlet sa taliansky robotník Rossi priblíži k Frede s úmyslami skôr milostnými ako vražednými a nešťastnou náhodou jej spôsobí smrť. Spochybnenie toho, ako k činu došlo a kto bol vlastnej vinník, je však brilantnou pointou, ktorá posúva knihu až na hranicu detektívky. K zabitiu Fredy naviac nedochádza až na samom konci románu, ale uprostred, takže autorka môže rozohrať onú neuveriteľnú, čiernu grotesku s odpratávaním mŕtveho tela. Románe V prodlouženém čase celkom nepochybne patrí k tomu najlepšiemu, čo Baingridgeová napísala. Hlavným motívom príbehu je opäť násilie, tentokrát predstavované skupinou teroristov.