Stratené ilúzie II. (Illusions perdu) - Balzac, Honoré de, 1799-1850 (Zlatý fond svetovej literatúry, 1983)
Dej sa odohráva v 19.storočí, kedy najdôležitejším bolo dosiahnutie spoločenského postavenia, peňazí a slávy. Mladí básnici Lucien a Dávid túžia po skvelej budúcnosti a veľa peňazí. Zatiaľ čo Dávid dedí neprosperujúcu starú tlačiareň a venuje sa dráhe vynálezcu, Lucien sa snaží dostať medzi aristokraciu pomocou milovanej pani de Bargeton. Grófka básnika presviedča o spoločnom odchode do Paríža, aby tam rozvíjal svoj talent. Lucien využije dobrotu sestry Evy a Dávida, ktorých požiada o peniaze. Po spoločnom príchode do Paríža sa grófka po s Parížskou aristokraciou a prežíva nad sebou rozčarovanie podobne ako Lucien, ktorého prenechá napospas osudu. Lucien spoznáva umeleckú slávu-úspech umeleckého diela je závislý na záujmoch tých, ktorým umelec slúži, o talentoch rozhodujú nakladatelia. Hrdina je postavený ped rozhodnutie bud žiť čestne, ale odriekavo alebo sa zapredať a dosiahnuť úspech. Lucien sa dáva na cestu žurnalistiky, má úspechy, ale nakoniec padá do pasce, ktorú mu pripravili nepriatelia Luci.