Bratanec Pons (Le Cousin Pons) - Balzac, Honoré de, 1799-1850; Sedlák, Ján, 1914-2007; Sedlák, Ján, 1914-2007; Hübel, František, 1934-1978; Blažo, Pavol, 1943-; Černá, Terézia, 1927- (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1976)
Je to príbeh dvoch starých hudobníkov, nerozlučných priateľov, ktorých doženie chamtivosť okolia a príbuzenstva až k smrti. Dramatický konflikt odohrávajúci sa medzi svetom násilia a opusteným ostrovčekom ľudskej dobroty vytvára z tohto diela prenikavú analýzu spoločenských mravov.
Doslov: Miesto bratanca Ponsa v ľudskej komédii (Ján Sedlák). Vysvetlivky.
Keywords: romány autorské; historické romány; spoločenské romány; rodinné prostredie; Balzac, Honoré de, vlastným menom Honoré Balssa (francúzsky spisovateľ, písal z prostredia francúzskej spoločnosti, je zakladateľom realistického románu. Predstaviteľ realizmu a romantizmu, 20.05.1799 Tours - 18.08.1850 Paríž); próza; Sedlák, Ján (slovenský spisovateľ, publicista, profesor a prekladateľ. Nar. 21.04.1914 vo Veľkej Lodine, Slovensko - 24.03.2007 Slovensko); francúzska literatúra - texty; Hübel, František (slovenský ilustrátor, maliar. Nar. 1934 v Krásne nad Kysucou - 28.09.1978 v Bratislave); Blažo, Pavol (slovenský typograf, grafik, fotograf a výtvarný redaktor. Počas svojho dlhoročného pôsobenia vo svete knihy vytvoril stovky edičných obálok a knižných úprav, za ktoré bol aj viackrát ocenený. * 16.06.1943 Trnava, Slovensko -)