Nežiadúci : (The Unwanted) - Barnard, Christiaan Neethling, 1922-2001; Stander, Siegfried, 1935- (Máj, 1980)
Christiaana Barnarda pozná svetová veřejnost nielen ako výborného chirurga, ktorý urobil prvú úspešnú transplantáciu srdca, ale aj ako smelého bojovníka proti rasovej diskriminácii v Juhoafrickej republike. Boj o záchranu ľudského života sa snúbi u tohto muža s bojom o ľudské podmienky preň. Tieto dva ciele sú tematickou osnovou románu, ktorý napísal autor spolu s úspešným novinárom a spisovateľom Siegfriedom Standerom. Dalo sa očakávať, že slávny lekár napíše román z lekárskeho prostredia. A predsa on sám nemá rád, ak spájajú jeho úspech lekára s touto knihou. Chcel by, aby sa tieto skutočnosti rozlišovali ... Lenže autor Barnard by zaručene nebol napísal román Nežiadúci, keby nebol mal zároveň skúsenosti lekára Barnarda. Lebo to, čo iní autori s toľkou námahou zbierajú, je pre Barnarda jeho každodennou prácou. Čo chcel svojím románom povedať, to vložil so Siegfriedom Standerom presvedčivo a umelecky účinne do konania románových postáv. Hoci nás autori hneď na začiatku upozorňujú, že udalosti aj hlavné posta