Cudzí - Bednár, Alfonz, 1914-1989 (Klenoty, 1960)
Román je sugestívnym básnickým protestom proti vojnovým hrôzam a rasovej diskriminácii. Dramatizuje fašistické besnenie na Slovensku. Zverskosť nemeckých vojakov, demoralizáciu grófskych sluhov i partizánske hrdinstvo.