Tajná operácia doktora Axela : (Leningradskaja zima) - Ardamatskij, Vasilij Ivanovič, 1911-1989 (Labyrint, 1974)
Vo svojej novej knihe sleduje tajné poslanie dôstojníka Abwehr Axela, ktorý prichádza do Leningradu, aby tu zorganizoval piatu kolónu v čase druhej svetovej války. Medzi ním a sovietskou kontrarozviedkou sa rozpúta napínavý boj. Román sa blíži typu literatúry faktu. Je v ňom použité mnoho archívnych materiálov a autorovho leningradského vojnového denníka.