Tajná operácia doktora Axela (Leningradskaja zima) - Ardamatskij, Vasilij Ivanovič, 1911-1989; Hlinická, Jarmila; Gális, Jozef; Heroldová-Znášiková, Jozefína (Bratislava Smena, 1974)
Vo svojej novej knihe sleduje tajné poslanie dôstojníka Abwehr Axela, ktorý prichádza do Leningradu, aby tu zorganizoval piatu kolónu v čase druhej svetovej války. Medzi ním a sovietskou kontrarozviedkou sa rozpúta napínavý boj. Román sa blíži typu literatúry faktu. Je v ňom použité mnoho archívnych materiálov a autorovho leningradského vojnového denníka.
Keywords: romány autorské; vojnové romány; druhá svetová vojna; špionážne romány; detektívne romány; Ardamatskij, Vasilij Ivanovič (ruský spisovateľ, publicista. Autor dobrodružných a špionážnych románov a poviedok. * 1911 v dedinke Duchovščina, Smolenská oblast, Rusko -1989 Rusko); denníky vojnové; Leningrad (Rusko); vojnové denníky; próza; ruská literatúra - texty; faktografická literatúra; Petrohrad (Rusko); Leningrad (Rusko); Petrohrad (Rusko)