Predposledný odpočinok - Beňo, Ján, 1933- (Nová próza, 1980)
Ak román Predposledný odpočinok, ktorý prvý raz vyšiel r. 1980 a bol odmenený cenou vydavateľstva Slovenský spisovateľ, vychádza po relatívne krátkom čase v druhom vydaní, svedčí to o tom, že popri priaznivom hodnotení kritiky teší sa aj živému čitateľskému záujmu. Autorova výpoveď o krutom a smutnom čase posledných vojnových mesiacov na stredoslovenskej dedine má zrejme čo povedať súčasnému čitateľovi, pretože presvedčivo a s hlbokou životnou pravdou ukázala niečo podstatné o našej minulosti a o nás, o tom, ako sme prešli ťažkou skúškou dejín a čo z nej v nás zostalo do dneška. Veď Halajova rodina rovnako ako celá naša spoločnosť vstúpila do slobodných povojnových dní nielen poznačená tragickými stratami, ale aj naplnená vedomím, či skôr ešte nejasným tušením, že s vojnou nenávratne odchádza aj starý svet so svojou hierarchiou hodnôt a že prichádza nová nádej na rozumnejšie usporiadanie vecí medzi ľuďmi.