Nebezpečná zóna - Beňo, Ladislav, 1921-2009 (Smena, 1979)
Román "Nebezpečná zóna" (1972) sa odohráva koncom vojny a v prvých rokoch po oslobodení. Autor sa ho pokúsil vybudovať na reálnych faktoch, pričom epická fikcia slúži iba ako tmel.