Krásna Catherine 2: Jediná láska. Zlaté rúno (Catherine: Il suffit d'un amour...) - Benzoni, Juliette, 1920-; Kocúriková, Mária; Kostolanský, Felix, 1928-; Lenko, Július, 1914-2000; Dvořáková-Žiaranová, Ružena, 1930-; Makarová, Viera (Bratislava Tatran, 1990)
V prvom dieli rozsiahleho sedemzväzkového cyklu známej francúzskej autorky historických románov Juliette Benzoniovej sa zoznamujeme s ústrednou postavou, krásnou Catherine Legoixovou, ktorej osudy na pozadí historických skutočností z dejín Francúzska upútali už milióny čitateľov v mnohých krajinách sveta. Catherinne už ako trinásťročná stala sa svedkom vyčíňania vzbúrencov a smrti mladého Michela de Montsalvy. Vo víre občianskej vojny sa stretáva neskôr s rytierom Arnaudom de Montsalvy a zaľúbi sa doňho hlbokou, osudovou láskou. Catherine sa v druhom zväzku ocitne vo zvláštnom položení. Vydala sa za svoju veľkú lásku, no manžel sa k nej správa odmerane, okolnosti ju priam vháňajú do náručia vojvodu Filipa a stáva sa jeho milenkou. Manžel ju podozrieva zo spoluúčasti na smrti brata a odcudzenie vrcholí rozchodom. Pred svojou popravou sa jej zverí a hrdinka znenávidí Filipa, vydáva sa na dlhú cestu za svojou veľkou láskou, dostáva sa do obliehaného Orleánu, stretáva sa z Johankou z Arcu.
Keywords: romány autorské; historické romány; 15. stor; dobrodružné romány; romány o láske; Benzoni, Juliette (francúzska spisovateľka historicko-romantických románov, novinárka. * 30.10.1920 Paríž, Francúzsko -); próza; francúzska literatúra - texty