Morová rana : (Pomogi! - skazal on, Merani) - Bibiluri, Thamaz, 1934- (LUK, 1985)
Základom románu je príbeh, ktorý rozpráva mních Zosime, čiastočne účastník, zväčša však svedok zobrazovancýh udalostí. Jadro príbehu ďalej tvoria dedinský šoltés Giorgi Baliauri a jeho pravá ruka Chirčla, ktorý vládne v jeho mene. Zosime ako letopisec zaznamenáva osudy gruzínskej horskej dedinky a osobitne jej šoltésa...