Morová rana (Pomogi! - skazal on, Merani) - Bibiluri, Thamaz, 1934-; Tokár, Milan, 1940-; Imro, Igor, 1943-; Steskálová, Katarína (Bratislava Tatran, 1985)
Základom románu je príbeh, ktorý rozpráva mních Zosime, čiastočne účastník, zväčša však svedok zobrazovancýh udalostí. Jadro príbehu ďalej tvoria dedinský šoltés Giorgi Baliauri a jeho pravá ruka Chirčla, ktorý vládne v jeho mene. Zosime ako letopisec zaznamenáva osudy gruzínskej horskej dedinky a osobitne jej šoltésa...
Keywords: romány autorské; filozofické romány; spoločenské romány; dedinské prostredie; próza; gruzínska literatúra - texty; Bibiluri, Thamaz (gruzínsky spisovateľ, redaktor. * 1934 Šroma, Gruzínsko -)