Tajomná cesta : (Il viaggio misterioso) - Bevilacqua, Alberto, 1934- (Máj, 1982)
Tajomná cesta je fiktívnou cestou malého Federica, ktorého cestu poznávania života ovplyvnili dve osobnosti. Boli to jeho dvaja otcovia: Guido - fyzický otec a bývalý milý matky Luisy, a Gabriel, ktorý si ju vzal aj s malým Federicom. Chlapec od nich citovo veľmi závisí. Román je rozprávaním o citovom vývoji hlavného hrdinu, na ktorého vplývali tieto dve osobnosti - Guido, intelektuál, nezávislý bojovník za sociálnu a triednu spravodlivosť a Gabriel, prostý, čestný a hlboko ľudský muž, ktorého hodnota spočíva najmä v jeho nesmiernom pochopení problémov ľudí okolo neho.