Tajomná cesta (Il viaggio misterioso) - Bevilacqua, Alberto, 1934-; Vallo, Stanislav, 1951-; Škanderová, Lea; Brun, Róbert, 1948-; Blažo, Pavol, 1943-; Horváthová, Marica (Bratislava Smena, 1982)
Tajomná cesta je fiktívnou cestou malého Federica, ktorého cestu poznávania života ovplyvnili dve osobnosti. Boli to jeho dvaja otcovia: Guido - fyzický otec a bývalý milý matky Luisy, a Gabriel, ktorý si ju vzal aj s malým Federicom. Chlapec od nich citovo veľmi závisí. Román je rozprávaním o citovom vývoji hlavného hrdinu, na ktorého vplývali tieto dve osobnosti - Guido, intelektuál, nezávislý bojovník za sociálnu a triednu spravodlivosť a Gabriel, prostý, čestný a hlboko ľudský muž, ktorého hodnota spočíva najmä v jeho nesmiernom pochopení problémov ľudí okolo neho.
Doslov: (Lea Škanderová).
Keywords: romány autorské; filozofické romány; psychologické romány; fiktívne romány; próza; Bevilacqua, Alberto (talianský spisovateľ, básnik, novinár, režisér a scénárista. * 27.06.1934 Parma, Taliansko -); talianska literatúra - texty; Vallo, Stanislav (slovenský veľvyslanec, prekladateľ); Brun, Róbert (slovenský výtvarník, maliar, gragik a ilustrátor. Študoval na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave, oddelenie voľnej grafiky a knižnej tvorby, Prof. Vincent Hložník a Albín Brunovský. * 1848 v Žiline, Slovensko -)