Ľúbostné siluety: Triptych zo života Jána Kollára, Andreja Sládkoviča a Ľudovíta Štúra - Bob, Jozef, 1935-2010 (Tatran, 1980)
V prípade Bobovho životopisného triptychu o Kollárovi, Sládkovičovi a Štúrovi prichádzajú k vám úryvky zo slovenských dejín vo zvláštnej, intímnej podobe, prichádzajú tíško, bez hluku zbraní, bez gestikulácií z rečníckych tribún. Sú to príbehy srdca, príbehy súkromných tvárí, pri ktorých, dúfam, zabudnete na čítanky a iné literárne poučenia. Prijmite ich, aby vám rozšírili a prehĺbili pocit domova.