Dekameron 2. diel : }Decameron| - Boccaccio, Giovanni, 1313-1375 (Svetová tvorba, 1967)
Dekameron je cyklus sto noviel, ktoré si rozpráva po desať dní desať mladých ľudí (7 dievčat a 3 mládenci) vo vilke na florentskom vidieku, kde sa uchýlili, aby v zábave a speve vyčkali vyčíňanie moru.