Úpadok a zánik Rímskej ríše - Gibbon, Edward, 1737-1794 (Tatran, 1983)
Gibbon začína svoje dielo obdobím Antoninovcov, vidí v ňom obdobie šťastného Ríma. Autor neradí jednotlivé fakty za seba, ale pokúša sa objasniť historický vývoj a jeho zákony.