Úpadok a zánik Rímskej ríše - Gibbon, Edward, 1737-1794; Krupa, Viktor, 1936- (Bratislava Tatran, 1983)
Gibbon začína svoje dielo obdobím Antoninovcov, vidí v ňom obdobie šťastného Ríma. Autor neradí jednotlivé fakty za seba, ale pokúša sa objasniť historický vývoj a jeho zákony.
Keywords: Rím staroveký; história; dejiny; zánik; Rímska ríša; Krupa, Viktor (slovenský jazykovedec, ktorý pracuje v oblasti všeobecnej a orientálnej jazykovedy, typológie, folkloristiky, japonistiky. Prekladá z orientálnych literatúr, najmä mytológiu a ústnu slovesnosť, * 23.12.1936 Nové Mesto nad Váhom, Slovensko -); Gibbon, Edward (bol anglický historik a člen parlamentu, * 08.05.1737 Putney,Londýn, Anglicko - 16.01.1794 Londýn, Anglicko)