Veľký obrazový atlas pravekého človeka : (Velký obrazový atlas pravěkého člověka) - Jelínek, Jan, 1926-2004 (Mladé letá, 1980)
Ako vznikol človek, ako vyzeral v jednotlivých obdobiach vývoja? Kedy sa objavili prvé stopy ľudskej činnosti a ako prebiehal kultúrny vývoj v pravekej spoločnosti? Týmto vzrušujúcim námetom sa zaoberá autor v knihe na podklade antropologických a archeologických nálezov z celého sveta približuje čitateľovi vývoj človeka trvajúci milióny rokov.