Loď Esmeralda : (Ein schiff mit Namen Esmeralda) - Borchert, Christa (Štafeta, 1986)
Hrdinka knihy Renáta Franková z polabského priemyselného mestečka sa ocitla na takomto rázcestí po smrti chorého otca, o ktorého sa starala celé roky, lebo matka už dávno umrela a brat odišiel do cudziny. Otcova smrť prečiarkla význam útočiska vtesnaného do bytu v starom dome. starostlivo chrániacom jej nezrelé sny a romantické predstavy. Bez tohto ochranného prostredia praská obraz jej ideálov. Z rodinnej pamiatky, pradedovho modelu lode vo fľaši podľa lode Esmeralda, ktorou cestoval do zámoria, si ho vysnívala ako odvážneho cestovateľa. A zatiaľ jej strýko daruje inú pamiatku, pradedov denník, výpoveď životného stroskotanca. Postupne pochopí, že do jej života patrí aj osamelý strýko postihnutý pobytom v koncentračnom tábore, žijúci v prenajatej izbe, aj brat, ktorému sa tak ako pradedovi nesplnili sny o modrých diaľkach. Postupne za pomoci svojich blízkych a okolia prekonáva krízu a takto konkrétne sa završuje podobenstvo o blúdiacej lodi medzi ľadmi, ktorým sa román začína.