Za hranicami nepriateľstva : (Za porogom vraždy) - Nazarov, Vadim Ivanovič (Sputnik, 1987)
Autor v publikácii hovorí o všemožných formách symbiózy. Kvety a hmyz, riasy a bezstavovce, baktérie a mnohobunkové organizmy, mravce a rastliny to sú len niektoré príklady z bohatého sveta spolupráce organizmov, ktorá hrá dôležitú úlohu v prírode. Kniha je veľkou ódou na prírodu a súčasne aj holdom tisícom známych i neznámych vedcov-prírodovedcov, ktorí neraz celý život obetujú svoj čas, aby vo výskumoch a hádaniach odhalili tajomstvá prírody.