Safari pod Kilimandžárom - Vágner, Josef, 1928-2000; Schneiderová, Naďa (Mladé letá, 1975)
Kniha reportáži afrických zážitkov známeho bádateľa a zoológa Josefa Vágnera, zakladateľa prvého safari na území ČSSR - zážitky a záznamy o africkej divej zveri, reportáže o nebezpečnej práci v buši a džungli, taktiež spoznáte mentalitu a zvyky tamojších kmeňov, ťažko sa zmierujúcich s nastupujúcou civilizáciou. Autori objavujú v džungli driemajúce tajomstvá - obradné prípravy účinných jedov, liečenie... Ale zároveň načrtávajú obraz modernej Afriky, ako búrlivo sa rozvíjajúceho kontinentu...